Ny forskning: Nordiske kostråd giver plus på din levealder

Nye nordiske kostråd, som både tager hensyn til vores og klimaets sundhed er forbundet med et længere liv. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet

29. september 2025

Spis mindre kød og tilsat sukker – og mere fuldkorn, bælgfrugter, fisk og magre mejeriprodukter.

Sådan lyder de nordiske kostråd, som udkom i 2023. Rådene er udarbejdet med blik for både klima og sundhed, og nu viser forskning fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, at de kan kædes direkte sammen med lavere dødelighed. Det fortæller lektor Christina Dahm, som sammen med ph.d.-studerende Anne Bak Mørch, står bag studiet.

”Vores studie viser, at der blandt de midaldrende svenske kvinder og mænd, som lever efter kostrådene, er en 23 procent lavere dødelighed end hos dem, som ikke gør, også når vi tager højde for uddannelse, indkomst, og fysisk aktivitet. Og studiet viser endda en lavere dødelighed grundet kræft eller hjerte-kar-sygdomme, blandt dem, som er bedst til at følge kostrådene,” siger hun.

Data fra 76.000 kvinder og mænd
I studiet har forskerne set på data fra over 76.000 svenske mænd og kvinder gennem to store befolkningsundersøgelser, Swedish Mammography Cohort og Cohort of Swedish Men. Deltagerne har siden 1997 indberettet kost- og livsstilsvaner, hvilket giver et helt unikt grundlag for at undersøge netop sammenhængen mellem kost og helbred. Og studiet er relevant for både vores og planetens sundhed, forklarer Christina Dahm.

”Vores resultater er relevante for hele Norden og Baltikum, fordi de nordiske næringsstofanbefalinger ligger til grund for de nationale kostråd, og vi viser her at efterlevelse af rådene som en samlet pakke er til gavn for folkesundheden. Men de rækker også længere: Da rådene er udviklet med både fødevarernes sundhedseffekt og klimaaftryk in mente, viser vi, at en bæredygtig nordisk kost rent faktisk gavner både folkesundheden og klimaet – og dermed kan inspirere udviklingen af andre regionale bæredygtige kostmønstre verden over.”

Vores nuværende kost har nemlig et stort klimaaftryk. Omkring 30 procent af de menneskeskabte drivhusgasudledninger skyldes vores madvaner og vores fødevareproduktion. De nordiske kostanbefalinger sigter netop mod at balancere menneskers sundhed med en mere bæredygtig kost. Studiet er det første, som undersøger den samlede sundhedsgevinst ved de nye anbefalinger.

Sundhed og klimahensyn går hånd i hånd
”Studiet bekræfter, at vi kan spise en nordisk kost til gavn for både vores eget helbred og for klimaet – i hvert fald i forhold til at forebygge tidlig død,” siger Christina Dahm.

Om kosten også har indflydelse på andre sundhedsparametre som overvægt, type 2 diabetes, hjerte-kar sygdomme eller kræft, vides endnu ikke. Det håber Christina Dahm og forskningsgruppen at kunne følge op på i et kommende studie.

Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.

Kilde: Ritzau