Narcissisten splintrer dit selvværd og får dig til at tvivle på, om du er 'god nok'

Mennesker med narcissistiske træk kan splintre dit selvværd og få dit liv til at køre af sporet. Det gælder uanset om narcissisten er din forælder, din partner, din ven eller din chef. Sådan lyder det fra familieterapeuten og forfatteren Karyl McBride

narcissist dreamstime xs 59018319 Narcissus, eller Narkissos, er ifølge græsk mytologi en smuk, hovmodig ung mand, der forelskede sig i sit eget spejlbillede. Også kvinder kan være narcissister.

Når vi bruger ordet ‘narcissist’ i daglig tale, tænker vi ofte på et menneske, der er selvoptaget, blæret eller arrogant. Sådan lyder det fra familieterapeut og forfatter Karyl McBride.

Et menneske med en narcissistisk personlighedsstruktur er ifølge McBride andet og mere end blot selvoptaget. Det, der for alvor kendetegner en narcissist, er, at han eller hun mangler empati: Narcissisten er ikke i stand til at leve sig ind i andre menneskers følelsesliv og sætte sig i andre menneskers sted:

”Når narcissisten har det svært, vil han eller hun projicere sine egne dårlige følelser over på mennesker omkring sig”, lyder det fra McBride i et indlæg på PsychologyToday.com. Dette kan være meget forvirrende for de mennesker, det går ud over, fordi det kan være svært at genkende sig selv i narcissistens personkarakteristik.

Narcissistens selvfølelse er lav
Inderst inde væmmes narcissisten ved sig selv. Han eller hun har et meget skrøbeligt ego, og derfor har narcissisten brug for at blæse sig op og føre sig frem.

”Narcissisten savner en sund selvfølelse, eller også er selvfølelsen underudviklet. Hvis graden af narcissisme er høj, mangler der autencitet eller en ægte person bag facaden”, lyder det fra Karyl McBride.

Narcissistens manglende selvfølelse betyder blandt andet, at han eller hun har brug for at have ret - koste, hvad det vil:

”Narcissistens overlevelse er afhængig af, at han eller hun får ret. Derfor kan du opleve, at narcissister aldrig giver op, før det er lykkedes at få andre mennesker trukket så langt ned, at narcissisten selv føler sig større og bedre”, forklarer Karyl McBride og påpeger, at en narcissist kan være hævngerrig og aldrig tilgive andre mennesker for at have såret ham eller hende.

Du skal ikke skamme dig
Karyl McBride har i mange år haft ofre for narcissister i terapilokalet. Mange af disse mennesker føler en dyb skam over, at de er blevet forblændet af en narcissist, men det er der ifølge den amerikanske terapeut og forfatter ingen grund til:

”Jeg gentager igen og igen, at alle mennesker kan blive forblændede. Det er ikke dig, der er noget galt med. Hvis du er en venlig, kærlig og følsom person, der ved, hvordan man elsker, kan du også blive forblændet. Det er bare svært for dig at forstå, at der findes mennesker, som ikke er i stand til at føle kærlighed og empati.”

Ifølge Karyl McBride er det eksta svært at kapere, hvis mennesker tæt på os ikke er i stand til at føle empati. Det er tilfældet, hvis narcissisten er din forælder, din partner eller et menneske, som du virkelig beundrer og elsker.

Ifølge den amerikanske terapeut findes narcissisme i mange forskellige grader. Alle mennesker har en flig af narcissisme, og det er normalt, men jo flere narcissistiske træk et menneske har, desto større skade vil han eller hun kunne påføre dig. Det kan resultere i, at du bliver ramt af posttraumatisk stress, depression, angst, afhængighed, dårlig selvfølelse eller andre symptomer.

Narcissisten splintrer dit selvværd
Hvis du har en narcissist tæt inde på livet, vil han eller hun ofte være i stand til at splintre dit selvværd og få dig til at tvivle på dig selv. Ifølge Karyl McBride vil mennesker, der kommer ud af et parforhold med en narcissist typisk have en følelse af aldrig at være 'gode nok'.

”De oplever en snigende tvivl på sig selv, fordi de i så lang tid har fået at vide, at der er noget galt med dem – også selv om det ikke rigtig giver mening.” Det kan kort sagt være svært at finde hoved og hale i, hvad der er op og ned, rigtig og forkert, når du har haft en narcissistisk partner.

”En klient fortalte mig, at hun datede en mand. Efter to måneders bekendtskab, begyndte han at tale om at købe en ring, flytte sammen, få børn og planlægge en fælles fremtid. Hun ønskede at tro på, at dette var ’kærlighed ved første blik’. Selv om det er forståeligt, at hun havde det sådan, kan det også være farligt. Det endte med, at denne mand – som både var succesrig og charmerende – begyndte at udsætte hende for fysisk og psykisk vold. Dette skete allerede få måneder efter, at han have kaldt hende ’sit livs kærlighed’.”

Vælg din indercirkel med omhu
Det er vigtigt, at vi er grundige med at vurdere de mennesker, som vi lukker ind i vores intimsfære. Ifølge Karyl McBride er det i særdeleshed vigtigt ikke at lade sig forblænde af det, der tager sig flot ud på overfladen. I stedet er det nødvendigt at være opmærksom på menneskers karaktertræk og værdisystemer. Det kan du være ved eksempelvis at stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvordan behandler han eller hun andre mennesker?
  • Hvordan behandler han eller hun sine børn?
  • Hvordan er han eller hun i stand til at vise venlighed og empati over for andre menneskers følelser?
  • Er han eller hun kritisk eller fordømmende?
  • Er han eller hun intolerant over for andre mennesker?
  • Er han eller hun i stand til at rumme andre menneskers meninger og værdier?
  • Har han eller hun altid brug for at have ret og vinde?

En god lakmusprøve, når du møder et nyt menneske, er ifølge McBride at stille dig selv spørgsmålet: ”Hvordan føler jeg mig tilpas i hans eller hendes selskab?”

Du bliver nødt til at blive ved med at stille dette spørgsmål. Det gælder specielt, når du har åbnet dig for et andet menneske, og når du har delt dine følelser, problemer eller personlige udfordringer: Hvordan håndterer han eller hun dine følelser?

Kilde: PsychologyToday.com