Ikke alle frøer bliver til prinser

I bogen 'Elsker du en tyran?' skriver britiske Annie Kaszina om livet med og efter en psykisk voldelig partner. Du får her chancen for at læse forordet til hendes bog, som er udkommet på Powerpress

Annie Kaszina CPH

Forord af Annie Kaszina,
'Elsker du en tyran?'

Ingen kvinde vil nogensinde frivilligt sige ’ja’ til en tyran, for ingen kvinde træffer bevidst det valg at sige til sig selv:

”Jeg vil være sammen med denne mand, som tydeligvis hader alle kvinder, og som inden længe også vil hade mig. Jeg vil gladeligt og i årevis leve sammen med denne tyran, som ikke respekterer mig, giver mig skylden for det, der går galt, udnytter mig, kritiserer mig og ydmyger mig. Jeg vil leve med den forfærdelige følelse, det er at være isoleret fra venner og familie. Jeg vil acceptere, at jeg bliver behandlet som det rene skidt. Jeg vil med glæde se frem til at tilbringe hele mit liv på listefødder og leve i konstant frygt for endnu et verbalt angreb - og måske endda tørre tæsk.”

Selv om ingen kvinde frivilligt vil kaste sig ud i sådan et forhold, er vi kvinder på ingen måde skøre, når vi alligevel siger ”ja” til et parforhold med en tyrannisk mand. Grunden til, at vi kaster os ud i forholdet, kan nemlig være, at vi ikke har et klart billede af, hvad det vil sige at være elsket og være lykkelig.

Når vi savner et klart billede af, hvad det vil sige at være lykkelig, skyldes det ofte, at vi er vokset op i et hjem, hvor lykke, sundhed og opmuntrende kærlighed var en mangelvare. Måske er det netop, fordi vi voksede op i et hjem, hvor vi savnede kærlighed, at vi tror, at vi skal give så utroligt meget kærlighed til andre, før vi selv gør os fortjent til at modtage kærlighed.

Uanset hvordan vores barndom har været, tror vi i hvert fald på, at frøer bliver til prinser, hvis blot vi kysser dem længe nok. Måske er det, fordi vi ser os selv som en slags Askepot, og derfor mener, at vi skal tage til takke med surt slid i håbet om, at manden i vores liv pludselig vil forvandle sig til prinsen på den hvide hest, som kommer og redder os.

I vores optik er den tyranniske mand ganske enkelt ikke virkelig. Vi har simpelthen ikke blik for hans eksistens i det kærlighedens fantasiland, som vi har skabt i vores eget hjerte. Hvis en mand siger, at han elsker os, eller viser tegn på at være vores hjertes udkårne, kan det naivt få os til at tro, at han enten er drømmeprinsen, eller at vi kan forandre ham, så han bliver vores drømmemand.

Vi tror fuldt og fast på, at vi som udgangspunkt har at gøre med en prins.

Samtidig med at vi lader os forblænde, overser vi alle de små røde flag, der advarer os om, at denne mand ikke er god for os. Flagene harmonerer nemlig ikke med vores drømme og vores håb om en lykkelig fremtid sammen med netop denne mand.

Desværre har den tyranniske mand slet ikke den samme fantasi kørende i sit eget hoved om det kærlige eventyr.

Som du vil se senere i bogen, har den tyranniske mand selv brug for at blive reddet. Han har typisk haft en rigtig barsk barndom. Han har måske - måske ikke - en fantastisk mor, men han er i hvert fald blevet virkelig dårligt behandlet af kvinder i sit liv. Han har faktisk meget at være vred over. Sådan ser han i hvert fald selv på det. Når du iagttager ham nærmere, vil du opdage, at han er en meget indebrændt mand.

Selv om vreden og indebrændtheden ikke passer så godt ind i dit eventyr om Askepot, har du sikkert allerede opdaget, at manden i dit liv ikke har for vane at være stabil og entydig. Alligevel præsenterer han sig selv som en prins. Sjovt nok er det typisk, når han har en rigtig dårlig dag, hvor han giver udtryk for alle sine værste følelser, at han husker dig på, at han er en prins. Det sker, når han fortæller dig, hvor vidunderlig han er, og hvor utroligt heldig du er, fordi du har ham.

Endnu mere mærkværdigt er det, at en del af dig bliver ved med at købe ideen om, at han er en prins. Du køber nemlig ideen, selv om du inderst inde godt ved, at han opfører sig helt utroligt dårligt over for dig. Du vil sandsynligvis gentage over for dig selv igen og igen, at du er utroligt heldig, at du har ham, fordi han inderst inde bag facaden virkelig er fantastisk. Han er fantastisk, selv om han også kan være ubehagelig og opføre sig elendigt over for dig.

Ganske vist har du, som tiden er gået, haft ekstremt svært ved at forbinde din tyranniske mand med alle de gode egenskaber, du fra starten faldt for hos ham. Vi ved begge to godt, at du sikkert langt hen ad vejen er loyal over for din egen fejltagelse.

Du er i stand til at fokusere på de kvaliteter, du har set hos ham. Dit fokus på hans gode sider - uanset om de er små eller store - beroliger dig.

Derfor bliver du ved med at minde dig selv om, at han har gode sider, også selv om du faktisk ikke har set noget til dem gennem så lang tid, at du egentlig slet ikke bryder dig om at tænke på det.

Og selvfølgelig giver du dig selv skylden for, at det er sådan:

Hvis din partner er skiftet fra at være denne ”vidunderlige og sårede mand” til at blive en rasende dæmon, så må det vel være din skyld, ikke sandt?

Her må jeg lige gøre dig opmærksom på en lille fejlslutning i dine ræsonnementer. Der er nemlig kvinder i hele landet og på tværs af kontinenter, som lever med skyklapper på, når det gælder en tyrannisk mand.

Disse kvinders personlige tyran kan være:

Tyk eller tynd

Ung eller ældre

Rig eller fattig

Mere - eller mindre - maskulin

Attraktiv eller grim

Mere - eller mindre - veltalende

Hvid, brun, sort eller honningfarvet

Med stort set ingen - eller en meget lang - uddannelse.

Det vil være ganske umuligt - og i øvrigt ikke give mening - at forsøge at lave en fyldestgørende beskrivelse af den mandlige tyran. Det er faktisk også tilstrækkeligt blot at betragte den tyranniske mand som en slags klon og ikke som et individ.

Den tyranniske mand er ikke for alvor interesseret i at arbejde med sig selv. Han føler ikke noget behov for at slippe fri af sin egen smerte og blive et voksent og helstøbt menneske. Han er dybest set som en toårig, der flipper ud i raseri, når han ikke får sin vilje. Problemet er bare, at han har en voksen mands ordforråd, mentale evner og erfaringer.

Denne kombination af personlige egenskaber er grunden til, at han i den grad er i stand til at såre dig. Det er også delvist grunden til, at han er i stand til at fastholde dig i jeres forhold.

Det giver mening at se den tyranniske mand som en klon, hvilket du vil finde ud af, når du læser videre i denne bog. Du vil bemærke, at jeg gennem resten af bogen kalder ham ”tyrannen”. Ofte kalder jeg ham også det, han er, nemlig en ”psykisk voldelig mand” eller en ”krænkende partner”. Betegnelsen ”tyrannisk” beskriver hans temperament meget præcist, mens ordene ”psykisk voldelig” kun beskriver hans adfærd.

Formålet med denne bog er at hjælpe dig til at forstå, hvad der er sket for dig. Jeg vil gerne give dig redskaber til fremover at genkende andre psykisk voldelige mænd på lang afstand. Du får også viden om, hvordan du bliver et helt menneske igen efter at have levet i et psykisk voldeligt parforhold.

Eftersom alle psykisk voldelige mænd grundlæggende synger den samme sang, er det også den samme type skade, de forvolder os. Det betyder, at vores forskellige helingsprocesser også til forveksling minder om hinandens.

Jeg har brugt mange år på at raffinere alt det, jeg har lært om, hvordan man kan blive et helt menneske igen, efter at have været i et psykisk voldeligt parforhold. Mit ønske er at hjælpe kvinder til at slippe så hurtigt og så smertefrit som muligt ud af det destruktive og voldelige univers. Dernæst gælder det om at arbejde med at genopbygge sig selv, føle sig tryg igen og genvinde troen på, at det er muligt at skabe sunde relationer til andre mennesker.

Jeg håber, at denne bog gør det muligt for dig at komme godt fra start. Når du er færdig med at læse bogen, vil du forstå de mekanismer, som en psykisk voldelig mand bruger til at kontrollere dig.

Hvis du føler, at du vil have glæde af mere støtte og klarhed på din rejse mod et sundt og harmonisk liv, kan det være godt for dig at arbejde sammen med mig. I samarbejdet med mig vil du lære, hvordan du kan bruge det, du læser, så du kan skabe virkelig forandring på kortest mulig tid.

Derfor: Hvis du er klar til at blive alt det, som tyrannen i dit liv har sagt, at du aldrig vil være i stand - og meget, meget mere end det - så er du velkommen til at sende mig en e-mail på engelsk på adressen:

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

og vi kan se, hvordan vi kan arbejde sammen.

Varme ønsker til dig på din rejse til et bedre liv

Annie Kaszina

Køb bogen 'Elsker du en tyran?' af Annie Kaszina i Power-Shoppen.dk

Elsker du en tyran - forside-500x500