Har du giftet dig med din mor - eller far?

Som mennesker bliver vi ofte helt ubevidst tiltrukket af det velkendte. Hvis du har et problematisk forhold til din mor eller far, risikerer du derfor at genskabe den usunde forældrerelation i dit parforhold

Hvis din partners opførsel til forveksling minder om den måde din mor eller far er over for dig på, er du ikke alene om oplevelsen. Det kan nemlig skyldes, at du ubevidst har genskabt forældrerelationen i dit parforhold. Det skriver den amerikanske succesforfatter Peg Streep på sin blog på PsychologyToday.com

”Vi har tendens til at blive tiltrukket af det velkendte. Det kan være relationer, som gør os ulykkelige, men som alligevel føles trygge, fordi vi er så vant til dem.”

Mennesker, som har haft en god og tryg opvækst går ifølge Streep typisk ud i verden og opsøger andre mennesker, der også har oplevet trygge relationer i deres barndom. Desværre sker det samme for mennesker, der har haft en utryg opvækst: De går ud i verden og møder mennesker, som måske er ambivalente over for dem, og som undgår nærhed:

”Det kan skyldes, at vi ubevidst genskaber relationen til vores mor”, påpeger Peg Streep og nævner som eksempel en kvinde, der er endt i et parforhold, som til forveksling ligner hendes forhold til moderen: 

”Jeg giftede mig helt sikkert med min mor. På overfladen var han fuldstændig forskellig fra min mor, men i sidste ende behandlede han mig på samme måde, som hun gjorde. Det var det samme svingende humør, hvor jeg ikke vidste, hvor jeg havde ham. Ligesom min mor skiftede han fra at udvise ligegyldighed over for mig til at give mig opmærksomhed, være uhyggeligt kritisk over for mig eller kun yde mig meget lidt støtte”

Kvinden valgte ifølge Peg Streep at blive skilt - både fra sin mand og fra sin mor.

Hvis du har det svært med din mor - og din partner - kan du hente hjælp i bogen "Bli'r jeg nogensinde god nok - hjælp til døtre af narcissistiske mødre". Bogen er skrevet til døtre, men kan også læses af sønner, ligesom den også kan bruges, hvis det er forholdet til din far, der er problemfyldt.

Besøg bogen hjemmeside her >>

Kilde: PsychologyToday.com