NY ANALYSE: På landsplan tjener unge mænd i gennemsnit 26 procent mere end unge kvinder. I forskningen kan denne lønforskel blandt andet forklares af det kønsopdelte arbejdsmarked og kønnede uddannelsesvalg
28. februar 2025
Man skulle tro, at vi var fanget i en tidslomme, når vi ser på det kønsopdelte arbejdsmarked og uddannelsesvalg. Her lever kønsstereotyperne i bedste velgående: Vi gentager de samme vaner, og kvinder vælger i høj grad stadig omsorgsfag og humaniora, mens mænd går mod STEM- og håndværksfag. Konsekvensen er, at det kønnede uddannelsesvalg er stort set lige så kønnet, som det var for 20-30 år siden.
Det viser en dugfrisk analyse fra tænketanken EQUALIS. Analysen er udkommet sammen med det årlige Diversitetsbarometer, som monitorerer diversitet og ligestilling på det samlede danske arbejdsmarked.
Ifølge den nye analyse er unge mænd i lige så høj grad overrepræsenterede på STEM+-uddannelserne, som ældre mænd var, da de studerede. STEM-fagene er videnskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik.
Samtidig er unge lige så kønsopdelte i branchevalg, når de starter på arbejdsmarkedet, som de ældre generationer, og det har konsekvenser:
På landsplan tjener unge mænd i gennemsnit 26 procent mere end unge kvinder i generel årlig erhvervsindkomst, fordi lønnen er højere i de fag, der traditionelt tiltrækker mænd:
”Analysen peger på væsentlige forskelle mellem køn, når det gælder unges uddannelses- og branchevalg. Vi vil gerne blive bedre til at forstå, hvorfor vi fortsat ser det mønster, og vi støtter derfor blandt andet organisationer, som arbejder for at give unge inspiration, netværk og redskaber til bredere uddannelsesvalg og flere arbejdsmuligheder”, siger Pernille Brems, programansvarlig for Arbejdsmarked i Tuborgfondet, der har støttet Diversitetsbarometrets ungetillæg.
”Det er vigtigt, at vi gør op med de kønsstereotyper, der desværre påvirker rigtig mange aspekter af livet – og som vi kan se, begynder tidligt."
Kilde: Ritzau