For første gang er det muligt at dykke ned i konkrete offentlige institutioner og virksomheders kønssammensætning i bestyrelser - og som noget nyt, også i de øverste ledelsesniveauer. I offentlige bestyrelser er 45 procent kvinder og 55 procent mænd
4. oktober 2024
Danmark er et af de lande, hvor flest kvinder er på arbejdsmarkedet, og de er højt uddannede. Alligevel halter vi efter de andre nordiske lande, når det kommer til kvinder i ledelse. Og selvom den offentlige sektor gennemsnitligt klarer sig bedre end den private, så er der stadig udfordringer.
Den offentlige sektor udgør en stor del af det danske arbejdsmarked. Derfor har den offentlige sektor både en stor mulighed for – men også et stort ansvar for – at bidrage positivt til at fremme ligestilling på det danske arbejdsmarked. Det gælder også, når det kommer til at fremme kønsbalance i ledelse.
Nu er det muligt at danne sig et overblik over kønsfordelingerne i både bestyrelser og den øverste ledelse i det offentlige på den nye hjemmeside ligestillingiledelse.dk. Her viser tallene blandt andet, at den gennemsnitlige kønssammensætning i offentlige bestyrelser er 45 procent kvinder og 55 procent mænd. For første gang opgøres også kønssammensætningen på de øverste ledelsesniveauer. Her er der gennemsnitligt 47 procent kvinder og 53 procent mænd på tværs af staten, kommuner og regioner.
Vi skal have alle talenter i spil
Der er overordnet en ligelig kønsfordeling. Men kigger man nærmere på de enkelte institutioner, er der stadig plads til forbedring. I knap halvdelen af bestyrelserne og cirka en tredjedel af ledelserne er det ene køn underrepræsenteret, og oftest er det kvinderne.
”Det er helt afgørende, at både kvinder og mænd er med til at træffe beslutninger og sætte retning for vores samfund. Samtidig skal vi have alle talenter i spil, og både piger og drenge skal kunne se sig selv i en lederposition. Vi har i vid udstrækning en ligelig kønssammensætning i toppen af den offentlige sektor. Det er positivt. Men zoomes der ind på den enkelte institution, er der fortsat plads til forbedringer. Med den styrkede lovgivning på området forpligter vi institutionerne til at blive ved med at arbejde med kønsbalancerne, og med hjemmesiden giver vi alle mulighed for at følge med i udviklingen og ambitionsniveauet,” siger minister for ligestilling, Magnus Heunicke.
De offentlige institutioner og virksomheder, der ikke har ligelig kønssammensætning i deres bestyrelse eller den øverste ledelse, er forpligtet til at opstille måltal og udarbejde en politik for at opnå en ligelig fordeling. Cirka halvdelen af de forpligtede offentlige institutioner og virksomheder mangler stadig de nødvendige måltal og politikker.
Om nøgletallene: Nøgletallene er lavet af Rambøll Management Consulting for Miljø- og Ligestillingsministeriet og den nye hjemmeside og nøgletallene følger op på den seneste ændring af ligestillingsloven, der trådte i kraft den 1. januar 2023. Nøgletallene giver status for 2023 og er de første, der indeholder kønssammensætningen for øverste ledelsesniveauer i hele den offentlige sektor – det vil sige statslige institutioner og virksomheder, ministerier, styrelser mv, kommuner, kommunale fællesskaber, regioner og regionale sygehuse. De indberettede resultater giver alle mulighed for at dykke ned i data for de enkelte institutioner og virksomheder.
Kilde: Ritzau