Kvinder lever i gennemsnit fire år længere end mænd, men mange kvinder bruger deres sidste leveår på at kæmpe med kroniske sygdomme. Mænd har derimod en tendens til at dø tidligere af akutte sygdomme som hjerteanfald
4. september 2024
I dyreverdenen er hunner ofte designet til at sikre artens overlevelse, og deres sundhed er afgørende for populationens fremgang. Mange hunner har længere livsforløb end hanner, men ligesom hos mennesker lever de ofte med sygdomme og fysiske udfordringer i længere tid. For eksempel tager hunner sig af deres afkom og er derfor udsat for flere belastninger, hvilket kan påvirke deres helbred over tid. Dette mønster afspejler på mange måder forskellene i sundhed mellem kvinder og mænd i menneskeverdenen.
Det fremgår af et indlæg i Samfundsøkonomen, som er skrevet af professor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, Rune Lindahl-Jacobsen, Syddansk Universitet.
Selv om kvinder i gennemsnit lever fire år længere end mænd, lider kvinder i højere grad af langvarige sygdomme som slidgigt, osteoporose og depression. Disse sygdomme er ikke altid livstruende, men de kan nedsætte livskvaliteten betydeligt og kræver ofte mange lægebesøg og behandlinger.
Mænd har til gengæld en højere risiko for at dø pludseligt. Hjertesygdomme og kræft rammer hårdere og tidligere hos mænd. Det betyder, at mænd ikke altid får mulighed for at leve længe nok til at udvikle de kroniske sygdomme, som kvinder gør.
For at forbedre sundheden for både kvinder og mænd er det ifølge professoren vigtigt at tage højde for de forskelle, der findes i sygdomsmønstre og forebyggelse. Kvinder skal være opmærksomme på kroniske sygdomme og tage dem alvorligt, mens mænd bør gå til lægen oftere for at få tjekket deres hjerte og andre livsvigtige organer.
Kilde: Samfundsøkonomen, kønsforskelle i Danmark, 3. september 2024