Ingen glemmer nogensinde Jean, når de først har mødt hende. Hun udstråler personlig råstyrke og en stærk jordforbindelse. Få Jeans livskloge råd til at styrke din personlige power - krydret med afrikansk livsvisdom
Af Anne-Mette Barfod
"Mange danske kvinder er gode til at finde deres personlige power og spotte muligheder. Men der er også mange kvinder i Danmark, som forventer, at poweren skal komme udefra", vurderer Jean Petersen. Hun er født og opvokset i Malawi, der er en langstrakt stat i det sydlige Afrika. De fleste er beskæftiget i landbruget og producerer produkter som majs, bønner, ris og jordnødder.
”En powerkvinde er en kvinde, der ved, hvad hun vil! Men det er ikke nok at kalde sig powerkvinde. Der skal handling bag ordet.” Jean Petersen smiler, så perlerækken af hvide tænder lyser hendes ansigt op. Ingen tvivl – hun er en stærk kvinde. Hun udstråler en livskraft, som virker dragende som et træ med dybe rødder. Jean Petersen hed Makwecha til efternavn, da hun kom til Danmark i 1972 og blev gift med sin første mand, som hun havde mødt, da han var udstationeret til Malawi via DANIDA.
Allerede da Jean første gang satte sine ben i Kastrup Lufthavn vidste hun, at hun ville skabe sit eget liv i Danmark og ikke blot være det tynde øl i rollen som eksotisk hustru. Jean er nemlig vokset op blandt stærke kvinder i Afrika og har altid haft dem som forbillede:
”Kvinderne i min stamme klarede sig selv, opdrog børnene og gjorde ikke forskel på drenge og piger. Allerede i min barndom har jeg lært, hvor vigtigt det er at klare sig selv og ikke være afhængig af en mand. Mine forældre havde meget stor fokus på, at mine søskende og jeg skulle have en uddannelse, og da de døde, var der ingen arv. Alt hvad de ejede og havde, var investeret i vores uddannelser”, fortæller Jean, der altid har lagt vægt på at stå på egne ben.
”Jeg har altid sat mig mål i livet. Da jeg kom til Danmark var mit første mål at få en uddannelse, dernæst et job og en bil. Og det lykkedes! Jeg sætter målet og forventer ikke, at andre gør arbejdet for mig. Det har jeg det godt med.”
Startede fra bunden
Før Jean kom til Danmark arbejdede hun ved Malawi Air og var vant til at rejse jorden rundt. Men ved ankomsten til Danmark var hun indstillet på, at hun nu skulle starte helt fra bunden:
”Jeg vidste, at jeg ikke ville kunne få et godt job fra dag ét og var derfor indstillet på at starte forfra og finde en helt ny måde at leve på i et land, hvor jeg ikke kendte sproget” Det blev ifølge Jean en udfordring, der krævede, at hun mobiliserede alt sit mod for at skabe sig en tilværelse i Danmark som uafhængig kvinde. Jean vil nemlig ikke være afhængig af en mand.
”Når et ungt par bliver gift i min stamme er der tradition for at familien flytter til hustruens hjem. På den måde er der indbygget et socialt sikkerhedsnet for kvinden og børnene i tilfælde af skilsmisse. Så er det nemlig manden, der skal flytte og kvinden, der bliver i huset med børnene.”
Men ud over det er Jean opdraget til en høj grad af ligestilling mellem mænd og kvinder:
”Familiens førstefødte er automatisk familiens overhoved – uanset, om det er en dreng eller en pige”, siger Jean. Det er den førstefødte, der er familiens talerør og den, der har beslutningskraften. I min familie rådfører vi os altid med min storesøster, der er den ældste i vores børneflok.”
Tag ansvaret for dit eget liv
”Jeg husker tydeligt en oplevelse fra min barndom, hvor bedstemor i landsbyen i Malawi sad med alle børnene omkring sig. En pige fortalte, at hun ikke var kommet af sted til byen, fordi bussen var kørt, hvortil bedstemor svarede: ”Det er dig, der skal vente på bussen. Ikke bussen, der skal vente på dig!”
I bedstemors ord har Jean fundet nøglen til sit personlige motto: ”Det er dit ansvar, om du kommer med bussen eller ej.”
”For kvinder i hele verden er det en daglig udfordring at tage ansvar. Som barn fik jeg en hakke i gave af mine forældre. Denne hakke er symbolet på, at du selv kan skabe dit liv. Med hakken kan du gå i marken og arbejde, så du altid kan forsørge dig selv. Den er dit værktøj, og i min bevidsthed er hakken et symbol på, at vi som kvinder selv kan skaffe os og familien mad på bordet med de rigtige værktøjer. I Danmark er det ikke en hakke, kvinder har brug for, men en god uddannelse. For har du en uddannelse, så har du et værktøj til at forsørge dig selv – og ikke lade dig byde alt for meget. Som hakken giver uddannelsen dig muligheder for at klare dig selv.”
Poweren hos danske kvinder
Jean mener, at mange danske kvinder er gode til at finde deres personlige power og spotte muligheder. Men der er også mange kvinder i Danmark, som forventer, at poweren skal komme udefra:
”Hver enkelt kvinde skal selv bruge sin power, mødes i netværk og skabe et liv omkring sig selv. Det er det, mændene altid har gjort!”
Ved at skabe dit eget liv og tjene dine egne penge, undgår du ifølge Jean også det, som journalisten og forfatteren Lone Kühlmann kalder ”den sociale elevator”.
”Du kan gifte dig til en høj levestandard, men hvis du bliver skilt, så falder elevatoren gennem slugten med et brag - måske helt fra socialgruppe 1 til socialgruppe 5 i frit fald. Det er takken for at leve af færdig melblanding i stedet for selv at dyrke dine marker og høste dine frugter, korn og nødder”, fastslår Jean.
”Vis, at du har power, at du brænder for det, du gør, at du har overskud til at dele din power og din energi med andre mennesker. Så åbner døre sig for dig”, smiler Jean og tilføjer:
”Powerkvinder gi’r noget af sig selv til andre!
Kvinde – vælg din mand med omhu!
”Kvinder i min stamme i Malawi har altid været meget bevidste om at eje deres egne ting og tjene deres egne penge for at sikre den personlige frihed og uafhængighed”, siger Jean. Denne tilgang til livet betyder samtidig, at kvinderne i Malawi kan vælge at gå fra deres mand, hvis ægteskabet ikke fungerer.
”Der er mange dovne mænd i Afrika. Det er ikke en myte”, fastslår Jean.
”Mens afrikanske kvinder generelt er myreflittige, så ser vi utallige eksempler på mænd, der kører frihjul”, fortæller hun og råder samtidig kvinder til ikke at gifte sig med mænd, der ikke gider yde en indsats for fællesskabet:
”Uanset hvilket kontinent du bor på, skal du stille krav til den mand, du overvejer at gifte dig med. Det er meget vigtigt!”, poienterer Jean, og her er hun helt på linje med mange danske eksperters råd om, at det vigtigste karrierevalg en kvinde træffer, er valget af mand.
Hvis du allerede er gift eller bor sammen med en mand, der ikke i tilstrækkelig grad yder en indsats for jeres fællesskab, så er det ifølge Jean absolut en tanke værd, om du skal gå eller blive.
”Du skal aldrig være slave af kærlighed og tryghed. Hellere gå end at acceptere et liv i trældom for at bevare den ydre status, villaen, vovsen og Volvoen. Hvis du går for meget på kompromis med dig selv, mister du din indre power, din livsgnist og din energi. Og så er du for alvor fattig.”
En powerkvinde gør det, hun har lyst til
”Hvis du vælger at blive i et halvdårligt parforhold, hvor du går på kompromis med dig selv, så siver din power stille og roligt ud af dig som luften af en ballon. Men samtidig fravælger du ubevidst nye muligheder, og du lukker øjnene for din chance for at møde en ny mand.”
Det er Jeans erfaring, at mange danske kvinder dagligt fravælger gunstige muligheder – både når det gælder om at finde en ny partner og et bedre job.
”Tag dog stafetten i stedet for at komme med en masse bortforklaringer. Det kan godt være, at du for en tid føler dig som en meget lille fisk i en stor sø, men det, at du tør tro på dig selv, respekterer dig selv og bruger din power, gør dig stærk. Hvad er et smukt hus, en karrieremand og hele livet værd, hvis der ikke er plads til dig, og du går på kompromis med dig selv?”, spørger Jean.
”Gift dig med en mand, der supplerer dig og giver dig noget, du ikke allerede har. En mand, der kan få dig og din power til at vokse”, lyder opfordringen fra Jean.
”Den største fejl, du kan begå, er at gifte dig med en konkurrent. Ægtefæller skal ikke konkurrere, for så kommer der en vinder og en taber ud af det”, fastslår Jean.
Du fortjener et godt liv
På et tidspunkt valgte Jean selv at blive skilt fra sin mand Erik, som ellers havde været hendes store kærlighed og selve grunden til, at hun var flyttet til Danmark. De havde to børn sammen, men var ifølge Jean ganske enkelt vokset fra hinanden:
”Jeg tror, at mange ægteskaber og parforhold lider under for få overlappende interesser. Når det eneste fælles er boligen og børnene, så opstår der et tomrum. Det er ganske enkelt nødvendigt at dele mere end den fælles adresse”, vurderer Jean.
”Dialogen med hinanden og den gensidige respekt er nøglen til glæde og personlig power i parforholdet. Det skal ikke bare være tom snak. I det gode forhold skal man virkelig ville hinanden og give plads til uenighed. Der skal være højt til loftet, så der er plads til konflikter. Det mest dræbende for et parforhold er tavshed.”
Mere power til indvandrerkvinder
Jean har altid selv været god til at tro på sin power og gribe de muligheder, der bød sig. På et tidspunkt blev hun tilbudt at blive repræsentant for FOA i LO’s integrationsudvalg:
”Jeg greb chancen, selvom det var en kæmpe udfordring. Og da jeg først havde sagt ”ja”, fulgte der flere nye muligheder med i kølvandet!” I dag banker Jeans hjerte for at integrere indvandrerkvinder i Danmark og inspirere dem til at gå efter den personlige frihed og økonomiske uafhængighed, som hun selv har opnået.
”Dét er der mulighed for i Danmark, så derfor er min opfordring til alle kvinder, at de skal bruge deres power og ikke være ofre for omstændighederne i deres eget liv.”
”Hvis indvandrerkvinder ikke har økonomisk frihed, får de svært ved at frigøre sig. En god uddannelse og det at tjene sine egne penge er vejen til frihed og uafhængighed i et samfund som det danske, hvor økonomien spiller en central rolle. Det er grunden til, at jeg er har arbejdet som mentor i mange år”, siger Jean, der i dag er gift med en uddannet grafiker, som supplerer hende på smukkeste vis - blandt andet ved at designe hendes visitkort og bakke op om hendes virke.
Kort om Jean Petersen: Jean Petersen hed Jean Makwecha, før hun kom til Danmark i 1972 og blev gift med sin første mand, som hun havde mødt, da han var udstationeret til Malawi via DANIDA. Sammen har de to sønner og et barnebarn. I dag er Jean gift igen med Ole, der oprindeligt er uddannet grafiker. Jean har i 30 år arbejdet utrætteligt for ligestilling og for at styrke kvinder, og blev i forbindelse med 'Verden Kvinder i Danmark's prisoverrækkelse kåret til æresmedlem og omtalt som en powerkvinde, ildsjæl, pioner og mentor for kvinder fra hele verden.
Jean har gennem årene inspireret kvinder med vidt forskellig etnicitet til at stå på egne ben og blive økonomisk uafhængige. Jean Petersen har arbejdet indenfor ældreplejen og har været aktiv i fagbevægelsen og på talerstolen. Hun har bidraget både til dokumentarfilm og bøger. I dag er hun gået på pension, men arbejder med at hjælpe ældre kvinder i sit hjemland Malawi, som lever i fattigdom, på familiens nåde og nogen gange endda udstødt af samfundet som hekse. Jean har også været med til at starte en skole i Malawi for forældreløse børn.
Jean Petersen har medvirket i filmen ”Kvinder i forandring”, der handler om tre kvinder, der er kommet til Danmark og har klaret sig godt. Samtidig har hun medvirket i bogen ”Også danske” af Else Cornelius, hvor Birthe Rønn Hornbech diskuterer integration med 13 kvinder fra hele verden. Bogen er udgivet på Gyldendal.