Villum Fonden støtter syv kvindelige forskere

Villum Fonden uddeler godt 16 millioner kroner til syv excellente kvindelige forskere inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning. Bevillingerne gives på det tidspunkt i karrieren, hvor der sker et stort frafald af kvinder i akademiske karrierestillinger på universiteterne 

Blandt bevillingsmodtagerne er Sara Basse Hansen (til venstre), der skal forske i, hvordan vi kan beskytte og bevare koralrevene, og Lea Kjærgaard Northcote (til højre), der forsker i, hvordan  kvantecomputere kan bruges til at forstå og forbedre energikonvertering og andre komplekse kemiske processer. 

5. november 2024

Kun én ud af syv professorer inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning er kvinde. Jo længere frem i det typiske akademiske karriereforløb man kommer, desto færre kvinder er der. Kort sagt, går samfundet glip af kvindelige forskertalenter.

Derfor har Villum Fonden netop uddelt 16,7 millioner kroner til syv ambitiøse og fremragende kvindelige forskere indenfor teknisk og naturvidenskabelig forskning. Bevillingerne gives på det tidspunkt i karrieren efter ph.d.en, hvor der sker et stort frafald af kvinder i akademiske karrierestillinger på universiteterne.

Forskning i koralrev
En af årets modtagere er Sara Basse Hansen, der skal forske i, hvordan vi kan beskytte og bevare koralrevene, der er truet af de stigende havtemperaturer.

”Bevillingen giver mig muligheden for at tage min familie med til den anden side af jorden til Okinawa i Japan og udleve min store drøm om at forske i et problem, der har ligget mig på sinde i mange år. Jeg er overbevist om, at mit ophold kommer til at styrke mig som forsker, hvor jeg kommer til at udvide både faglige og kulturelle kompetencer, som bliver helt essentielle for min fremtidige karriere,” fortæller hun.

Sara Basse Hansen er mor til to og har måttet afbryde sin ph.d. to gange for at gå på barsel.

”At få en bevilling nu, der støtter både mit projekt og mig som forsker, motiverer mig til at tage et stort skridt fremad i min akademiske karriere på et kritisk tidspunkt.”

Plads til at være succesfuld forsker
Ifølge en rapport fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen skyldes kvindernes frafald kønsbias i udvælgelses- og forfremmelsesprocesser, arbejdsmiljø og kultur samt strukturelle rammer og forventninger til forskerrollen.

Lea Kjærgaard Northcote forsker i, hvordan kvantecomputere kan bruges til at forstå og forbedre energikonvertering og andre komplekse kemiske processer. Hun kan takket være bevillingen flytte til USA næste år, hvor hun skal arbejde på et af verdens bedste forskningsinstitutioner, Massachusetts Institute of Technology (MIT).

”Det er en drøm, der går i opfyldelse at få mulighed for at forske på MIT,” udtaler Lea Kjærgaard Northcote. ”MIT er meget stærke inden for både kvantecomputing og kemi. Jeg håber, at mit tværfaglige projekt kan bidrage til en bedre forståelse af kvantekemiske processer.”

Lea Kjærgaard Northcote er opmærksom på de udfordringer, mange kvindelige forskere møder i balancen mellem karriere og familieliv.

”Der er en biologisk og samfundsmæssig skævhed i, hvad der forventes eller ligefrem fysisk kræves af kvinder i forbindelse med at få børn. Selvom jeg ikke har børn, ser jeg det som et væsentligt problem, som jeg håber, der kan skabes løsninger for, så vi både kan være succesfulde forskere og mødre,” siger hun.

Om Villum International Postdoc-programmet fortæller forskningsdirektør hos Villum Fonden Thomas Bjørnholm:

”Med programmet vil vi fremme en mangfoldig og inkluderende forskningsverden, hvor de bedste talenter har mulighed for at trives og bidrage til en oplyst verden – uanset køn."

FAKTA: Villum International Postdoc-bevillinger: Siden 2019 har Villum Fonden uddelt 97 mio. kr. til 41 Villum International Postdoc-bevillinger til excellente kvindelige forskere på postdoc-niveau, som ønsker en forskerkarriere. Læs mere om Villum International Postdoc og se listen over bevillingsmodtagerne i 2024 her >>

FAKTA: Kvinder i forskning

  • Kun godt hver tredje forsker på de danske universiteter er kvinde.
  • På det teknisk og naturvidenskabelige område udgjorde kvinder i 2020 28 procent af forskerne. Det er det videnskabelige område, hvor andelen af kvinder er lavest.

Kilde: Ritzau

Foto: Nicky Hendrich

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce